Augustana University Froiland Science Complex

The Froiland Science Complex is the largest and most complex building endeavor in Augustana University’s 156-year history. TSP’s relationship with the liberal arts college stretches back nearly half that time, and we’re excited to be part of the school’s leap ahead.

The state-of-the-art instructional and research facility re-invents an aging science building while putting science on display with a significant addition. TSP provided academic and laboratory planning, architecture, and engineering services in partnership with SmithGroupJJR. The work renovated and expanded the TSP-designed Gilbert Science Center, creating the Froiland Science Complex with a substantial addition.

From the start, TSP looked for ways to make the 1966 building vibrant again, instead of focusing all our energy on the new design. During our final inspection, a professor shared that one of her returning students had asked when the remodel of the old building would start. The student thought they were standing in the new portion.

The Froiland Complex honors the Gilbert Center’s character and legacy. A mosaic installed as part of the original facility’s design was salvaged and placed at the entrance to the new auditorium. Augustana art professor and frequent TSP collaborator Scott Parsons reimagined the historic Foucault pendulum, which now creates a stunning display near an open stairway.

Eight departments share the Froiland Complex: Biology, Chemistry, Nursing, HPER, Physics, Math, Science Education, and Computer Information Science. Within the complex are complementary educational environments and undergraduate research laboratories. The project called for the complete replacement and commissioning of laboratory HVAC, plumbing, and electrical systems to match the level of learning that takes place within.

The Froiland Science Complex not only adds new program space for the Science Division, it creates a living laboratory. A significant amount of new student collaboration spaces are dispersed throughout the facility, encouraging collaborative “collisions” as students from different disciplines interact to work and share theories. The complex’s design optimizes the use of teaching laboratories as “classatories” so learning can take place through demonstration as well as by observation. A majority of the instructional environments are Active Learning Classrooms equipped with new technologies and layouts to encourage team-based learning.

The project is slated for LEED certification.

Location:
Sioux Falls, SD

Details:
43,000 sf addition and 84,000 sf renovation incorporating some of the legacy building’s signature elements

Services:
Architecture
Civil Engineering
Construction Administration Services
Electrical Engineering
FF & E
Interior Design
Mechanical Engineering
Planning
Programming
Structural Engineering
Sustainable Design


Project Accountability Team